Friday, December 7, 2012

BERDAMAILAH DENGAN TAKDIR


BERDAMAILAH DENGAN TAKDIR

Rasulullah mengajar kita supaya berdoa dengan doa ini;”Ya Allah janganlah Engkau serahkan diriku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata”

Mengapa? Sebab diri kita lemah, ilmu cuma 'sekerat', kudrat kita terhad. Mana mungkin kita dapat mengharungi kehidupan yang begitu mencabar ini hanya bersandarkan kekuatan diri. Justeru, dalam doa itu Rasulullah s.a.w berpesan agar serah dan pasrahkanlah hati serta diri kepada Allah.

Kita tidak mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita sendiri, kita hanya penerima, kita bukan pemberi, yang memberi ialah Allah, Allah menegaskan apa yang diberikanNya untuk kita adalah baik belaka. Namun akal kita tidak mampu mengetahui rahsia di sebalik yang pahit, pedih, dan sakit. Mahunya yang manis-manis sahaja. Apatah lagi nafsu, ia akan memberontak apabila terjadi sesuatu yang berlawanan kehendak tabieinya.

Apabila berlaku sesuatu yang berlawanan dengan kehendak diri, berlakulah stress, marah, dan sedih. Itu biasa, hal itu sentiasa berlaku dalam kehidupan. Yang luar biasanya, apabila kita memilih untuk 'berkelahi' dengan takdir. Kita tidak menerima warna-warni kehidupan seadanya. Kita tidak berdamai dengan takdir sebaliknya memilih untuk memberontak,mempersoalkan dan melawannya. Persoalannya kenapa? Mengapa? Sering menghantui jiwa.

Bayangkan kita sedang berjalan di tepi pantai sewaktu matahari mula terbenam. Warna di kaki langit menjadi jingga, oren, dan kuning keemasan. Kita melihat dan menikmatinya sahaja, kita tak berkata “sewajarnya ditambah warna kuning, dikurangkan warna jingga.”

Tidak! Kita tidak akan berkata begitu. Sebaliknya kita memilih untuk 'bersahabat' dengan alam dan menikmati lukisan alam seadanya. Hasilnya? Kita tenang, kita nikmati alam seperti seadanya akur pada Pencipta senja.

Ironinya , sikap kita tidak begitu apabila berdepan dengan 'lukisan takdir' pada kanvas kehidupan kita. Sedangkan lukisan alam dan lukisan takdir itu sama-sama datangnya daripada Allah. Mengapa kita memilih untuk berkrisis dengan ketentuan Allah dan tidak menerima semua itu seadanya?.

Berusahalah dengan segala upaya yang dikurniakan Allah. Tidak salah, malah kita dituntut untuk mncorakkan kehidupan sendiri dengan panduan serta kekuatan yang dibekalkan oleh Allah. Namun setelah berusaha dan bersusah payah semaksimumnya, letakkan segalanya dipinggiran. Jangan sekali-kali bersandarkan kepada diri, namun bertawakallah, bersangka baik dan berdoalah kepada Allah. Apapun nantinya hasilnya, katakan pada diri, “aku harap yang baik, Allah akan memberi yang baik.”

Jika yang diharapkan berlaku, syukurlah. Namun sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka dan tidak disangka..sabarlah. Belum tentu itu satu keburukan. Sering kali keberkatan, kebaikkan, kejayaan dibungkus oleh takdir dengan kepahitan, kerugian, dan kegagalan. Seringkali kita gagal melihat hakikat ini ketika ia sedang berlaku..namun apabila sedikit masa berlalu barulah kita sedar, rupa-rupanya Allah takdirkan kita berundur kebelakang untuk mengambil lajak yang lebih tinggi dan lebih jauh kehadapan.

Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untuk kita. Kita akan terus berbaik sangka kepada Allah...Dia akan mengubat, melapang, dan memberi kemenangan di sebalik setiap takdirNya. Ya, kita tidak akan tahu segalanya, kerana ilmu sekelumit cuma. Namun apabila Allah yang Maha Penyayang telah memilih untuk kita maka yakinlah Kasih sayangNya. Yang pahit itu akan menjadi ubat, yang pedih itu akan menjadi penawar.

Jika itulah suara hati kita, mana mungkin kita gelisah, resah, dan stres keterlaluan? Yakinlah, kita hamba Allah.. Allah tidak akan mengecewakan kita!

1 comment:

ajako said...

terima kasih kasap...jgn berkrisis dgn takdir...